Sider

lørdag 31. desember 2011

Pasjonsfruktkake!

Dette er en frisk og god kake som passer godt både som dessert og på kakebordet. oppskriften jeg bruker har jeg funnet på frukt.no.

Dette trenger du:

  • Kakebunn:
  • 3 stk eggehvite
  • 1 dl sukker
  • 125 g mandler
  •  
  • Fromasj:
  • 5 stk gelatinplater
  • 3 stk eggeplomme
  • 3 ss sukker
  • 2 ½ dl kremfløte
  • 2 dl fruktjuice eller eksotisk nektar
  •  
  • Gelélokk:
  • 5 stk gelatinplater
  • ca. 8 stk pasjonsfrukt
  • 3 ss sitronsaft
  • 2 ss sukker 
  •  
  • Pynt: 
  • Frisk frukt. jeg har brukt honningmelon og kiwi, men her bruker en det en liker selv. Rundt kaken har jeg laget sjokoladedekor. For å lage det gjør du slik: Smelt 100 gram mørk sjokolade. Temperer den og hell den på en bakeplate som er kledd med bakepapir. Bruk en kakeskrape e.l. og trekk sjokoladen utover bakepapiret. Når den tørker brekker du den opp i passelige biter som du pynter kaken med.

Fremgangsmåte

Kakebunn:
Varm stekeovnen til 175 grader C.  Pensle en springform (24 cm) og dryss den med strøkavring. Pisk eggehvitene stive.  Fortsett piskingen og tilsett sukkeret litt etter litt.  Ven inn mandlene og fordel røren i bunnen av formen.  Stek kakebunnen i nedre del av ovnen, ca. 1/2 time.  Avkjøl formen før den legges forsiktig over på et flatt fat.  Gjør ren kanten på springformen og fest den rundt kaken.
 
Fromasj:
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5-6 minutter.  Kok opp 1 dl juice og trekk kjelen fra varmen. Klem vannet ut av gelatinen og rør den ut i kokvarm juice.  Rør så inn resten av juicen.  Stivpisk eggeplommer med sukker.  Stivpisk kremfløten i en annen bolle.  Bland begge deler forsiktig.  Tilsett juicen i en tynn stråle, mens du blander godt, men forsiktig med slikkepott.  Bland til juicen ikke lenger synker ned i bunnen.  Hell fromasjen over kakebunnen og la den stå kjølig, til den er stiv.  1-2 tomme pasjonsfruktskall kan fylles med fromasj og gjemmes til pynt.
 
Gelé:
Bløtlegg gelatinplatene.  Del pasjonsfruktene og skrap innholdet ned i et litermål.  Tilsett sitronsaft, sukker og litt vann, slik at du får 3 dl til sammen.  Kok opp knapt 1 dl av dette.  Trekk kjelen fra varmen.  Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i kokvarm fruktjuice.  Tilsett resten av juicen og la blandingen stå til den blir tyktflytende, som sirup.  Hell geléen over fromasjkaken og la den stivne.
Pynt den med frukter du liker.

Ha en fin nyttårsfeiring. Lillian