Sider

lørdag 31. desember 2011

Pasjonsfruktkake!

Dette er en frisk og god kake som passer godt både som dessert og på kakebordet. oppskriften jeg bruker har jeg funnet på frukt.no.

Dette trenger du:

 • Kakebunn:
 • 3 stk eggehvite
 • 1 dl sukker
 • 125 g mandler
 •  
 • Fromasj:
 • 5 stk gelatinplater
 • 3 stk eggeplomme
 • 3 ss sukker
 • 2 ½ dl kremfløte
 • 2 dl fruktjuice eller eksotisk nektar
 •  
 • Gelélokk:
 • 5 stk gelatinplater
 • ca. 8 stk pasjonsfrukt
 • 3 ss sitronsaft
 • 2 ss sukker 
 •  
 • Pynt: 
 • Frisk frukt. jeg har brukt honningmelon og kiwi, men her bruker en det en liker selv. Rundt kaken har jeg laget sjokoladedekor. For å lage det gjør du slik: Smelt 100 gram mørk sjokolade. Temperer den og hell den på en bakeplate som er kledd med bakepapir. Bruk en kakeskrape e.l. og trekk sjokoladen utover bakepapiret. Når den tørker brekker du den opp i passelige biter som du pynter kaken med.

Fremgangsmåte

Kakebunn:
Varm stekeovnen til 175 grader C.  Pensle en springform (24 cm) og dryss den med strøkavring. Pisk eggehvitene stive.  Fortsett piskingen og tilsett sukkeret litt etter litt.  Ven inn mandlene og fordel røren i bunnen av formen.  Stek kakebunnen i nedre del av ovnen, ca. 1/2 time.  Avkjøl formen før den legges forsiktig over på et flatt fat.  Gjør ren kanten på springformen og fest den rundt kaken.
 
Fromasj:
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5-6 minutter.  Kok opp 1 dl juice og trekk kjelen fra varmen. Klem vannet ut av gelatinen og rør den ut i kokvarm juice.  Rør så inn resten av juicen.  Stivpisk eggeplommer med sukker.  Stivpisk kremfløten i en annen bolle.  Bland begge deler forsiktig.  Tilsett juicen i en tynn stråle, mens du blander godt, men forsiktig med slikkepott.  Bland til juicen ikke lenger synker ned i bunnen.  Hell fromasjen over kakebunnen og la den stå kjølig, til den er stiv.  1-2 tomme pasjonsfruktskall kan fylles med fromasj og gjemmes til pynt.
 
Gelé:
Bløtlegg gelatinplatene.  Del pasjonsfruktene og skrap innholdet ned i et litermål.  Tilsett sitronsaft, sukker og litt vann, slik at du får 3 dl til sammen.  Kok opp knapt 1 dl av dette.  Trekk kjelen fra varmen.  Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i kokvarm fruktjuice.  Tilsett resten av juicen og la blandingen stå til den blir tyktflytende, som sirup.  Hell geléen over fromasjkaken og la den stivne.
Pynt den med frukter du liker.

Ha en fin nyttårsfeiring. Lillian

fredag 30. desember 2011

Ostekake med jordbærgele!

Så var dette året, 2011, snart over og vi kan se frem mot et nytt år med mange nye muligheter.Jeg må få takke alle dere fantastiske lesere av bloggen min. Dere har vært helt fantastiske. Ønsker dere alle et Godt Nyttår fylt med mange flotte opplevelser.
I dag har jeg laget en ostekake med jordbær. Ikke særlig lurt å ta bilde av en rød duk, men det kan jeg ikke gjøre noe med nå da kaken er spist opp;-))

Du trenger:
Bunn:
250 gr. havrekjeks
150 gr. smør

Fyll:
200 gr. philadelfia naturell
2,5 dl. jordbæryoghurt
100 gr. melis
2 ss. melk
2 ts. vaniljesukker
6 plater gelatin
3 dl. kremfløte
1 pk. jordbærgele

Ha kjeksen i en foodprosessor eller i en pose og knus dem til de er finsmuldret. Ha dtte i en bolle og tilsett 150 gr. smeltet smør. rør det godt sammen. Ha så blandingen i en kakeform som du har hatt bakepapir i bunnen av. Trykk blandingen godt i formen, trykk også litt opp langs kanten. Stek så bunnen på 175 grader i ca. 15 minutt.

Lag så kremen. Ha ost, yoghurt, melk og melis i en bolle og rør dette til det er mykt og uten klumper. Legg gelatinplatene i en skål og dekk med vann. La de ligge i 5 minutt. Klem så ut vannet og smelt gelatinen med 2 ss. vann. Bland så gelatinen i osteblandingen. Ha så i vaniljesukker og bland godt inn. Pisk kremfløten og bland forsiktig inn i osteblandingen. Hell fyllet over bunnen og sett kaken i kjøleskap til fyllet er stivnet. Lag gele men med 2,5 dl. vann. la geleen bli kald og begynne å stivne litt før du heller den over fyllet på kaken.

Godt Nyttår.   Lillian

lørdag 24. desember 2011

Dronning Maud Fromasj!

Da var endelig dagen her og vi er klar for en koselig julaftens feiring. Og julaften er dagen for Kalkun til middag og Dronning Maud Fromasj til dessert her i hjemmet. Mange kaller jo også denne fromasjen for Haugesundsromasj da den første gang ble leget til ære for Dronning Maid og Kong Haakons visitt i Haugesund. Men uansett hva den blir kalt så er den like god;-)

Dette trenger du til 6 porsjoner:
6 egg
6 ss. sukker
6 dl. kremføte
6 gelatinplater
100 gr. raspet mørk sjokolade

Legg gelatinplatene i bløt og pisk kremfløten. Bruk en kjøkkenmaskin og ha egg og sukker i bollen. Pisk dette på høy hastighet i minst 15 minutt. Desto lenger du pisker så blir fromasjen luftigere.  Ha de bløte gelatinplatene + en ss. vann i en liten gryte eller smørsmelter og la den smelte. Ta den av varmen og rør godt. Avkjøl litt og hell gelatinen i eggedosisen men du pisker kraftig. Bland så inn den piskede kremen.
Ha halvparten av fromasjen i en bolle og legg et godt lag med raspet sjokolade. hell så resten av fromasjen oppå og legg til slutt et lag sjokolade til. La fromasjen stå i kjøleskap å stivne i 2 - 3 timer.

Ønsker alle mine lesere en flott feiring i kveld! Lillian

torsdag 22. desember 2011

Marsipankake - uten melkeprodukter!

Da er kaken til min datter ferdig. Den er laget uten melkeprodukter fordi min datter ikke tåler melk.

Dette trenger du:
1 sukkerbrød
1 pk. Freia vaniljesaus til koking
2,5 dl. soya matfløte
4 pk, Vispi havrefløte
4 dl. ripsgele
500 gr. ekstra hvit marsipan
marsipan til pynt.

Slik gjør du:
Lag vaniljekrem med 2,5 dl soya matfløte og la den bli kald. Når den er kald har du i 4 dl. ripsgele og blander godt.  Pisk havrefløten. Ta 2/3 deler og bland inn vaniljekrem med ripsgele.
Del kaken i 3 deler. Ha halvparten av ripskremen på hvert av de 2 første lag. Legg så på toppen og dekk kaken med resten av den piskede havrefløten. Kjevle ut marsipanlokket og legg den over kremen. Skjær til langs kanten og pynt kaken slik du selv har lyst til.

Hilsen Lillian

tirsdag 20. desember 2011

Mintpletter!

Da har jeg laget mintpletter også. Det begynner å bli litt mye godteri i huset men det er jo så mange fristende oppskrifter. Denne oppskriften fant jeg på dansukker.no.

Dette trenger du:
1 eggehvite
4 dråper peppermynteolje
4 dl. melis
100 gr. mørk sjokolade

Pisk eggehviten stiv. Drypp i peppermynteoljen. Bland inn melis til du har en fast og smidig deig. Kjevle deigen ut til den er ca 1/2 cm tykk (jeg laget de litt tynnere). Trykk ut små rundinger. Smelt sjokoladen i vannbad eller micro. Dypp mintplettene i sjokoladen og sett de på en rist for å tørke.

Hilsen Lillian

mandag 19. desember 2011

Suksesskake!


I går fylte min datter 30 år, en stor dag både for jubilanten og oss foreldre. Tiden går så altfor fort iblant. Føler at det ikke er så lenge siden hun bodde hjemme hos oss selv om det er mange år siden hun flyttet ut.  I morgen ville hun ha med seg kake på jobben og jeg laget en suksesskake. Min datter har intoleranse for melk så jeg har laget kaken med alternative råvarer. I oppskriften skriver jeg både med og uten melkeprodukter.

Du trenger:
Bunn:
250 gr. malte mandler
250 g. melis
2 ts. bakepulver
5 - 6 eggehviter

Pisk eggehvitene til de er så stive at du kan snu bollen på hodet uten at noe renner ut. Ha i mandler melis og bakepulver og vend alt godt sammen. Ha røren i en kakeform på 26 cm. Stek kaken på 190 grader i ca. 35 minutt.

Krem:
5 - 6 eggeplommer
2 dl. kremfløte eller 2 dl. vispi havrefløte
175 gr. sukker
175 gr. smør /margarin uten melk
Ha eggeplommer, fløte og sukker i en gryte og kok opp under omrøring. NB: Bruk ikke redskaper av aluminium når du rører, da kan kremen bli grønn!! Sett platen på svak varme og kok til kremen tykner. Rør hele tiden. Ta gryta av platen og tilsett smør. Rør dette godt inn i kremen. Sett kremen i kjøleskap en stund.
Ha kremen på kaken enten ved å smøre den på og lage mønster med en gaffel, eller bruk en kakesprøyte til å pynte med. Her har jeg brukt tipp 1M til å pynte kaken med.

Hilsen Lillian

lørdag 17. desember 2011

Christmas Cake 2/ Marsipankake til jul!

I dag har jeg fylt marsipankaken med aprikoskrem og trukket og pyntet den med Pals marsipan.

Dette trenger du:
Sukkerbrød:
6 store egg - romtemperert
200gr. sukker
175 gr. hvetemel
2 ss. potetmel
2 ts. bakepulver

 Fyll og pynt:
7,5 dl. kremfløte
1 liten boks aprikoser
6 spiseskjeer aprikos syltetøy
Spiselige glitterhjerter
500 gr. rød marsipan
Litt ekstra hvit og og litt grønn marsipan til å lage pynt av

Slik gjør du:
Pisk 5 dl. kremfløte. Skjær aprikosene i små biter og ha dem i kremen. Tilsett så 6 ss. aprikossyltetøy og vend det godt inn i kremen.
Del sukkerbrødet i 3 deler. Bruk saften fra aprikosene og dynk litt med den på den underste bunnen. Legg på halvparten av kremen og legg på den 2. delen av sukkerbrødet, dynk den og ha på krem før du legger på det siste kakelaget.
Pisk så resten av kremen og dekk kaken med den. Kjevle ut marsipanlokket og legg det over kaken, renskjær langs kanten rundt. Pensle forsiktig marsipanen med litt vann og dryss på spiselige glitterhjerter. Laf pynt og dekorer kaken.

Hilsen Lillian

fredag 16. desember 2011

Delfiakake!

Ingen jul uten delfiakake!
Dette trenger du:
200 gr. delfiafett
400 gr. mørk sjokolade
3 egg
4 stenger med geleflesk
100 gr. lakris
Per kakekjeks

Slik gjør du:
Gjør klar en liten brødform og kle den med bakepapir. Skjær opp gelestenger og lakris i små biter.
Smelt sjokoladen over vannbad. Smelt delfiafettet og la det kjølne. Pisk eggene til en stiv og tykk eggedosis. Hell sjokolade og delfiafett i eggedosisen og rør kraftig.
Hell nå litt av sjokoladeblandingen i bunnen av formen, strø gele og lakris over sjokoladen og legg en rad med kjeks over. Gjør det samme en eller to ganger til alt etter hvor mye kjeks du vil ha. Hell så resten av sjokladen på toppen og pynt kaken med gele, kakestrø eller f.eks. marsipan.

Hilsen Lillian


torsdag 15. desember 2011

Fotballkaker!Sjokoladecookies!

Store, deilige sjokoladecookies. Litt seige inni og sprø utenpå.

Dette trenger du:
250 gr. margarin, romtemperet
2,5 dl. sukker
2 egg, romtemperert
6 dl. hvetemel
100 gr. sjokolade, sjokoladepellets eller hakket sjokolade
1,5 dl. hakkede mandler (hvis du liker det, er ikke nødvendig

Slik gjør du:
Rør smør og sukker godt, ha i eggene ett om gange sammen med litt hvetemel. Ha så i resten av hvetemelet, sjokoladen og eventuelt mandler hvis du skal ha det i.
Bruk en spiseskje og sett deigen i store topper på en bakepapirkledd stekeplate. Ha god avstand mellom kakene da de flyter ut under steking.
Stek kakene ved 200 grader i 12 - 15 minutt avhengig av størrelsen.

Nyt dem, Lillian

onsdag 14. desember 2011

Pepperkakehjerter!


Da har jeg endelig fått pyntet pepperkakehjertene som jeg laget for en stund siden. Nå står det bare igjen å få hengt dem opp i vinduene.
Jeg har pyntet hjertene med rød icing og glansbilder med nisser og barnejulemotiv. Så har jeg laget små sløyfer av silkebånd og bruker også silkebånd til å henge de opp i.

Dette trenger du:
1,5 dl. sukker
1 dl. sirup
50 gr. smør
1 ts. malt ingefær
1 ts. kanel
1 ts. kardemomme
1,5 dl. melk eller matfløte
ca. 1 liter hvetemel
1stor ts. natron
eventuelt 1/2 ts. hvit pepper

Slik gjør du:
Sukker, sirup, krydder og smør varmes forsiktig til du har en flytende konsistens, Må ikke koke. rør inn melkenog ha i natron. Tilsett hvetemel litt etter litt til du har en jevn og smidig deig. sett den kaldt til neste dag!

Stikk ut de figurene du ønsker, denne deigen gir pepperkaker med veldig god smak.
Stekes på 150 grader i 10 - 15 minutt avhengig av størrelsen på kakene.

Lykke til, Lillian!

Sprø kaker med rosiner, havregryn og kokus!


 Her har jeg pakket noen kaker i skjønne esker som jeg har kjøpt hos  Det Søte Liv
Det Søte Liv har det meste du trenger til kaker og søtsaker.

Disse kaken bare må jeg ha til jul, rett og slett noen av de beste jeg vet. Oppskriften fikk jeg for mange, mange år siden da mine barn gikk i barnehage. Der laget de disse kakene sammen med barna. Veldig enkle å lage;-)

Dette trenger du:
2 kopper sukker
2 kopper hvetemel
2 kopper kokus
1,5 kopp havregryn
1,5 kopp rosiner
2 ts. bakepulver
1/2 ts. natron
1/4 ts. salt
1 kopp smeltet smør
2 - 3 egg (det kommer an på hvor store eggene er og størrelsen på koppene)

Slik gjør du;
Bland godt sammen alle de tørre ingrediensene. Bland så inn smeltet smør og egg. Rør godt!
Settes som topper med en spiseskje på kakeplate.Trykk de litt ned på midten. Beregn god avstand da kjeksene flyter mye utover.
Stekes på 200 grader i ca. 10 - 12 minutt.

mandag 12. desember 2011

Vinner av giveaway!

God morgen til nok en regnfull dag her i Haugesund. Først må jeg si tusen, tusen takk for alle kommentarene. Det har gjort meg rørt og ydmyk forhva jeg holder på med. Nå har random.org valgt ut en vinner. jeg skulle så gjerne sendt en premie til hver og en av dere men desverre så er det bare en vinner. Håper nå hun blir glad.

Og den random.org plukket ut av 66 kommentarer er Stina Eidhammer. Gratulerer Stina.

Ha en fin uke og en koselig adventstid alle som en. Kos dere!

Hilsen Lillian

søndag 11. desember 2011

Marsipanbrød med annans og coctailbær!Så ble det enda mer godteri her i huset, men det er så kjekt å prøve ut nye smaker. I dag har laget marsipanbrød med tørket annanas, coctailbær + lys og mørk sjokolade.

Dette trenger du:

400 gr. marsipan
50 gr. tørket annanas
50 gr. coctailbær
200 gr. lys sjokolade
100 gr. mørk sjokolade

Slik gjør du:
Kutt opp annanas og coctailbær i små biter og bland de godt. Kna de så inn i marsipanen, bruk litt melis for det er litt klissete.
Del deigen i 2. Ta en del og kjevle ut til en avlang leiv, jeg kjevlet den til ca. 3 mm. Smelt 100 gr. lys sjokolade og smør leiven med den. vent litt før du riller den sammen til et "brød". Legg den til side og gjør det sammen med den andre delen.
Smelt så 100 gr. mork sjokolade og smør begge delene med sjokoladen, oppå og på sidene.
Jeg drysset litt appelsdryss over til slutt. Sett så marsipanbrødene i kjøleskap til sjokoladen er stiv. Pakk de inn i matpapir og ha de i en boks eller pose. Oppbevares kjølig.

lørdag 10. desember 2011

Cristmas Cake / Julemarsipankake!


Dette trenger du:
Sukkerbrød:
6 store egg - romtemperert
200gr. sukker
175 gr. hvetemel
2 ss. potetmel
2 ts. bakepulver

Fyll:
300 gr. skogsbærblanding
100 gr. sukker
6 plater gelatin
7,5 dl. kremfløte

500 gr. vanlig hvit marsipan
500 gr. rød marsipan
100 gr. ekstra hvit marsipan
litt grønn marsipan til blader
gullgele med glitter
gullstøv
pearl glansspray

Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til du har en ganske stiv eggedosis, tilsett mel og bakepulver og vend det forsiktig inn i røren. ha røren i en smurt, rund form (28 cm) og stek sukkerbrødet på 175 grader i 40 minutt.
Ta ut sukkerbrødet når det er ferdig og sett det på en rist til avkjøling.

Legg gelatinplatene i bløt i litt vann ca. 5 minutt. ha skogsbærblandingen i en gryte sammen med 100 gr. sukker og kok opp. Ta gryta fra platen og tilsett gelatinplatene. Rør godt så du ikke får gelatinklumper. Sett blandingen til avkjøling og rør i gryta noen ganger mens den kjølner.

Når alt er kaldt pisker du 5 dl. kremfløte og tilsetter halvparten av bærblandingen. Rør det godt sammen. Del sukkerbrødet i 3 deler. Smør halvparten av den resterende bærblandingen på den underste bunnen. Ha så halvparten av kremblandigen på og legg på neste bunn. Gjør det samme en gang til og sett på toppen av sukkerbrødet. dekk kaken godt langs kanter og oppå kaken.

Kjevle ut den vanlig, hvite marsipanen og dekk kaken med den, Renskjær nede langs kanten. Kjevle så ut den røde marsipanen og legg den oppå den hvite, Skjær til ca. 1 cm over kanten. Smør på litt spiselig lim og glatt marsipanen inntil med en smooter.Kjevle ut lange strimler med rød og grønn marsipan, 2 grønne, litt tynne og en litt bredere i rødt. Sett de sammen, den røde i midten og en grønn på hver side og lim dem nede langs kanten. Lag en stor sløyfe og legg på siden. . Bruk en liten utstikker og stikk ut stjerner i den røde marsipanen. ( se bilder). Lag juleroser med ekstra hvit marsipan, pensle litt grønn pulverfarge i midten. Sprøyt små prikker i midten med gul icing. Spray blomstene med litt glansspray.
I stjernen du har stukket ut smører du litt gullgele og strør litt gullstøv over. Ta de stjernene du har stukket ut og lim dem vilkårlig rund på kaken. smør litt gullstøv på de også. Avslutt på å spraye lett, litt perlespray over kaken.
 Steg for steg hvordan jeg har pyntet kaken.


torsdag 8. desember 2011

Brune & hvite sjokoladekjeks!Denne oppskriften sto i en lokalavis fra nabofylket. Syns disse kjeksene hørtes veldig gode ut samtidig som de var dekorative så da måtte de prøves. Og ja, de var gode;-)

Dette trenger du:
125 gr. smør
100 gr. melis
1 egg
200 gr. hvetemel
1 ss. potetmel
2 ss. kakao
50 gr. mørk sjokolade, smeltet
50 gr. hvit sjokolade, smeltet

Slik gjør du:
Rør sammen smør og melis, rør inn egget og ha i mel.
Del deigen i 2. I den ene delen har du i kakao og smeltet sjokolade og i den andre smeltet hvit sjokolade.
La deigen hvile MINST en time i kjøleskap, gjerne mer.
Finn frem pepperkakeformer, 2 like i forskjellige størrelser. Kjevle ut deigen og stikk ut kakene. Legg en stor og en liten del oppå hverandre (brun/hvit - Hvit brun). Stek kakene midt i ovnen på 180 grader i 10 - 12 minutt.

Lillian!

onsdag 7. desember 2011

Franske makroner!


Oppskriften til disse herlige munnfullene har jeg funnet på bloggen http://detsoteliv.blogg.no/. Jeg er ofte innom det søte liv sin blogg, der finnes det så utrolig mange flotte oppskrifter.
Ingredienser:

150 g skåldede mandler (se tips)
150 g melis
- -
60 g romtemperert eggehvite (se tips)
35 g sukker
- -
0,5 dl vann
150 g sukker
- -
60 g romtemperert eggehvite (se tips)

Fremgangsmåte:

Kjør skåldede mandler og melis sammen i
food processer til blandingen blir helt finmalt.
Sikt blandingen så du får fjernet eventuelle
mandelbiter som ikke har blitt malt smått.

Mål opp 60 g eggehvite. Pisk dette til hvitt,
mykt skum.
Tilsett 35 g sukker og pisk videre til stiv marengs.

Ha vann og 150 g sukker i en kjele. Kok dette
i noen minutter til sukkerlake. Hell den varme
sukkerlaken så i en tynn  stråle inn i marengsen
under fortsatt kraftig pisking.
Pisk videre i ca 5-10 min, så marengsen blir
skikkelig stiv
(du skal kunne løfte bollen opp-ned uten at
marengsenrører på seg).

Vend så for hånd inn resterende 60 g 
romtemperert eggehvite og mandel-/
melisblandingen i marengsen
til alt blir godt blandet.
Bland eventuelt i konditorfarge hvis du ønsker 
farge på makronene.

Gjør klar to stekeplater dekket med bakepapir.
Varm opp ovnen til 160°C og sett en stekeplate 
eller langpanne inn i ovnen på nest nederste
rille

Ha mandelmarengsmassen i en kakesprøyte 
med rund tut (ca 1 cm i diameter). Sprøyt ut 
små runde pletter på bakepapiret på størrelse 
med en 5-krone(2,5 cm).
Ha litt avstand mellom kakene.
Bank eventuelt platen forsiktig mot bordet for 
at plettene skal glatte seg ut.

La så makronene stå i romtemperatur og tørke 
før steking  i 20-30 min.
De har stått lenge nok når de kjennes tørre på 
overflatennårdu tar forsiktig på dem med 
fingeren.
Sett stekeplaten med makroner inn i ovnen i 
rillen over stekeplaten som er der fra før
(det vil si rillen over den nest nederste).
Stek makronene i 8-12 min. De er ferdig når de 
løsner fra bakepapiret,men de vil fortsatt være 
litt myke mens de er varme.

Ta makronene ut av ovnen. Korriger eventuelt på 
makronene mens de er varme Avkjøl makronene 
til de er helt kalde før de fylles med ønsket fyll.

Jeg har fylt dem med smørkrem tilsatt litt
appelsinessens. 

Du trenger:
100 gr. smør
300 gr. melis
1 ts. vaniljesukker
0,5 dl. melk
25 dråper appelsinessens
Rør sammen smør, melis og bakepulver til 
en myk krem.Tillsett essensen og sett 
maskinen på moderat hastighet og la 
den gå i 5 - 10 minutt.

Finn 2 og 2 like makroner. Sprøyt krem på den 
ene og legg på den andre.

Kjempegodt!   Lillian
tirsdag 6. desember 2011

Serinakaker!

Også  denne oppskriften på serinakaker er hentet fra Haugesund husmorskoles kokebok. Den boken har vært flittig i bruk, særlig da jeg var nygift og ikke hadde så mye erfaring. Den første boka har jeg slitt ut så nå holder jeg på med bok nummer 2.

Dette trenger du for å lage disse gode serinakakene:
250 gr. hvetemel
125 gr. sukker
100 gr. margarin + 75 gr. smør, eventuelt 175 gr. margarin
1 ts. vaniljesukker
1/2 ts. hornsalt
1/2 egg + 1/2 egg til pensling
25 gr. mandler
litt strøsukker

Sikt alt det tørre og ha det og smør/margarin i en kjøkkenmaskin. Sett den på moderat hastighet og la den gå til du har en "smuldrete" deig. Ha i det 1/2 egget og rør det sammen til en smidig deig.
Del opp deigen og trill små kuler, trykk de litt ned på midten og sett dem på en bakepapirkledd stekeplate.
Bruk en gaffel og trykk litt på hver kake til et rillemønster. Hakk opp mandlene. Pensle kakene med egg og strø på litt sukker og de hakkede mandlene.
Stek kakene lys brune på 180 grader i 10 - 12 minutt.

Sirupsnipper!

Da var 1. slag av julekaker i boks, sirupsnipper som jeg bare må ha. Oppskriften er fra Haugesund husmorskoles kokebok og er den sammen som min mor og også mormor laget.

Dette trenger du:
125 gr. sukker
125 gr. sirup
125 gr. margarin
3/4 dl. melk
500 gr. hvetemel
1/2 ts. kremortartari (apotek)
1/2 ts. pepper
1/4 ts. ingefær

ca. 50 gr. skoldete, delte mandler
2 dl. vann
100 gr. sukker

Slik gjør du:
Skold først mandlene og del dem i 2. kok opp 2 dl. vann og 100 gr. sukker og ha mandlene i sukkervannet. Dett for at mandlene skal sitte fast i kakene.
Sirup, sukker og margarin has i en gryte og kok opp til alt er smeltet.Kjøl av og ha i melken. Bland alt det tørre i  ca. 375 gr. av hvetemelet g rør det inn i deigen. Strø litt mel over og la det stå kaldt til neste dag.
Er deigen for løs når en tar frem deigen igjen blander du inn resten av hvetemelet. Kjevle deigen til en tynn leiv. Skjær ut spisser med en baketrinse og legg en halv mandel i midten.
Stek kakene i midten av ovnen på 200 grader i 10 - 12 minutt.

Lillian!

mandag 5. desember 2011

Giveaway!

Jeg er meget takknemlig for den store opplutningen jeg har fått siden bloggen ble åpnet som kakeblogg den 12. oktober. 11.000 visninger på under 2 måneder er et resultat jeg aldri hadde våget å drømme om engang. Så da må jeg ha en giveaway for å takke dere alle;-)

Dette er produktene som kan bli dine:
1 cupcakeform med lokk og hank slik at du kan ta kaker med deg.
Pals marsipan: 400 gr. rød, 400 gr. grønn og 400 gr. ekstra hvit.
Utstikkere snøstjerner
3 bokser strø
2 pk. a 60 cupcakeformer med julemotiv
1 boks røde glitterstjerne
1 boks sølv glitterstjerner

Det eneste du trenger å gjøre for å være med i trekningen er å skrive en kommentar under innlegget. Og er du ikke "liker" på Facebook så blir jeg glad om du trykker deg inn og liker FB siden min også;-)) Jeg trekker ut en vinner neste mandag den 12. desember.Da er det akkurat 2 måneder siden bloggen ble åpnet som kakeside;-))

torsdag 1. desember 2011

Marsipan med appelsin!

Marsipan og appelsin er en god smaksvariasjon. Appelsinen gir den søte marsipanen litt syrlig smak.

Dette trenger du:
1 appelsin
300 gr. sukker
2 dl. vann
500 gr. marsipan
200 gr. sjokolade

Slik gjør du:
Skjær appelsinen i båter og ta av skrellet. Ta bort så mye du klarer av det hvite inni skallet. Skjær skrellet opp i tynne strimler. Skjær appelsinen i biter. Kok opp vann og sukker. Ha appelsinen og skrellet oppi gryta og la det småkoke en time. Sil av saften og hakk opp skrellet i små biter.
Del marsipanen i små biter og ha dette i en skål. Hell over 1 dl. av appelsinsaften + appelsinskallet. kna det godt sammen og lag små kuler. Smelt sjokoladen, dypp marsipankulene i sjokoladen. Bruk en teskje da marsipanen er litt bløt. ha kulene oppi små konfektformer og la de tørke. Vil du ha litt pynt på kulene kan du ta av litt appelsinskrell og drysse over eller bruke kakestrø.

Nydelig godt!!  Lillian

1. desember, en måned for glede og vemod!

I dag viser kalenderen 1.desember. For meg er dette en måned jeg alltid har forbundet med glede og forventning. Noen uker da det er familie og kos som betyr mye. Men det er også en tid for vemod og lengsel etter de som ikke lenger er med oss i denne førjulstiden.

Min mor var et menneske som elsket sin familie, hun elsket denne tiden på året da hun kunne "bre sine armer" rundt oss og lage det koselig for alle. Hun elsket å stelle i stand for oss, be oss på middag. Og ingen gikk sultne fra hennes hjem. Det var alltid mer en nok mat, ja som oftest måtte vi ta noe med hjem også.
Og hun pyntet hjemmet sitt med julegardiner, nystrøkne duker, nisser og ellers alle mulige former for julepynt. Og hun kastet ingenting. Nisser og annen pynt som barnebarna hadde gitt henne kom også frem i lyset.
Barnebarna ja, hun var så utrolig glad i dem. Ved de fleste avslutninger eller festligheter som hun kunne være med på, ja de deltok hun i med glede. Kos i barnehagen, avslutning på fotball eller speider.
Da barna var små samlet hun dem hjemme hos seg og de fikk kose seg med å lage all mulig slags julepynt. Og hun koste seg like mye som ungene.

Etter hvert som barna ble større og begynte på skolen stilte hun opp i kirken siste skoledag før jul og sommer. Etterpå gikk de alle til byen for å kose seg. Da handlet de hemmelige julegaver som jeg ikke skulle vite om. De gikk på kafe' og spiste middag. Hun var rett og slett et unikum i sitt forhold til sin barnebarn. Og de elsket henne like høyt.

Det er nå den 6. julen vi skal feire uten min mor og også min kjære bror som gikk bort rett etter mor, men savnet er fremdeles sterkt. Mange minner strømmer på, minner fra min egen barndom og fra senere tider som voksen.
Mor var veldig syk på slutten, alikevel klarte hun å lage jul for oss i 2005 rett etter at hun hadde hatt sin 13. operasjon for kreften. Jeg prøvde å hjelpe til, men atmossfæren, den var det bare hun som kunne skape.

Kjære mammen min, du er sterkt savnet. Heldigvis vet jeg at du har det så mye bedre nå enn dine siste år her hos oss. Sterke smerter og utallige sykehusinnleggelser ble din hverdag . jeg håper og ønsker at du har det bra nå:

Ha en flott adventstid allesammen.

Klem fra Lillian;-)